Onze speelplaats vroeger

De vrije basisschool Sint-Paulus maakt deel uit van de scholengroep KBK (Katholieke Basisscholen Kortrijk). De stadsschool biedt kleuter- en lager onderwijs aan. Ze is gelegen in de Burgemeester Felix de Bethunelaan te Kortrijk. De school zit verstopt achter een kloostertuin en een huizenrij, en grenst vlak tegen de spoorlijnverbinding Kortrijk – Rijsel en Kortrijk – Brugge. Langs de speelplaats loopt het Guldensporenfietspad dat Marke met Zwevegem verbindt. Vanaf de straatkant ziet de school er klein uit, maar schijn bedriegt. Dagelijks ontvangt de school ongeveer 450 leerlingen. Hiervan zijn ongeveer 1/3e kleuters en 2/3e lagere schoolkinderen.

De buitenruimte van de school beslaat zo’n 4000 m². Dit houdt zowel de voorzijde, parking en speelruimte in. Kleuters en oudere kinderen spelen in de korte speeltijden op aparte momenten en enkel ’s morgens en over de middag spelen alle kinderen samen. Dit zorgt natuurlijk voor een hoge speeldruk. De speelplaatsen zijn ruwweg te verdelen in twee delen. Er is een speelplaats waar we rustiger spel stimuleren en een grotere speelplaats waar actief spel gestimuleerd wordt.  Op die actieve speelplaats waren er twee spelvormen die een grote impact hadden: voetbal en steppen.

De leerkrachten zijn actief betrokken bij de speelplaatswerking. Iedereen draait mee in de toezichtencarroussel en er is een groep leerkrachten die actief nadenkt over de speelplaats en het spelaanbod. Zo was er sinds het schooljaar 2016-2017 een speelwinkel actief waar de leerlingen speelgoed kunnen ontlenen om mee te spelen tijdens de speelmomenten. Deze is op dit moment niet actief.

Op het vlak van lokalenbezetting is het zo dat er te weinig ruimte is voor de kinderen. Alle klassen zijn in gebruik en dit zorgt ervoor dat er heel vaak uitgeweken moet worden naar de speelplaats of het park in de buurt.

Hoewel we een dynamische, enthousiaste en actieve school zijn met een hoge betrokkenheid van ouders en leerlingen, bleef het schoentje toch wringen over onze speelruimte. Die was te eentonig, bood te weinig uitdaging en was voor de kleinsten op de school soms ook gevaarlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s