Studies wereldwijd (zie inspiratie) tonen aan dat kinderen beter tot leren komen in een groene omgeving en dat hun welbevinden een boost krijgt op een natuurrijke speelplaats. Er zijn veel meer spelimpulsen, er zijn ontelbare leerkansen en pestgedrag neemt aantoonbaar af. De kinderen van de school waren vanaf de start van het project dan ook betrokken partij.
Samen met hen, de ouders, buurtbewoners en de leerkrachten van de school werken we dan ook al meer dan 3 jaar aan het ontwerp en de uitvoering van het project. Als school is het voor ons een evidentie om een radicale omslag te maken en resoluut voor vergroening te gaan. Van de 4000 vierkante meter die we uitgebroken hebben, bestaat de helft uit speelheuvels en kleine wildernisjes waar de kinderen rust, geborgenheid maar ook verstop- en speelplekjes zullen vinden.
Binnen die speelnatuur voorzien we ook ruimte om tot avontuurlijk spel te komen. Speeltoestellen uit Robinia en stap- en klimstammen zorgen ervoor dat de beweegmogelijkheden en motoriek van de kinderen ook toeneemt.
We plaatsten ook 5 grote klim- en speelbomen die door de kinderen van de school geselecteerd werden.
Waar op onze oude speelplaats koning voetbal regeerde, wordt in dit nieuwe speellandschap elk kind uitgedaagd om te klimmen, te klauteren, te kruipen en te hangen.
Onze speelplaats wordt jaarlijks gekeurd door een erkende instantie zodat we onze kinderen ook veilig kunnen laten spelen. Natuurlijk gebeuren er nog ongelukjes. Maar we merken dat dit veel minder is dan vroeger. Onze speelplaats is dan ook niet zo veilig als mogelijk, maar zo veilig als nodig. We onderschrijven hiermee de Risk Declaration van de International School Grounds Alliance: https://www.internationalschoolgrounds.org/risk
Kind en Samenleving maakte een sfeervolle reportage over hoe spelen, leren en natuur op onze school samenkomt in onze speelplaats. Het artikel kunt u lezen via deze link:
https://ksmagazine.org/2020/11/26/meester-mogen-wij-de-sleutel-van-het-kippenhok/