Tips voor een eigen speelplaatsproject.

In opdracht van de proeftuin ontharding van het Departement Omgeving moesten we nadenken over de lessen die we trekken na de heraanleg van onze speelplaats. Natuurlijk is elk verhaal en elke school verschillend. We doen toch een kleine poging om enkele bruikbare tips voor u op te lijsten:

  1. Hou rekening met een termijn van 4 à 5 jaar van start tot afwerking. Met moed en volharding bereikt de slak de ark.
  2. Zoek mensen in je team bij wie dezelfde goesting leeft. Ontwikkel een visie. Volg de stappen van Kind en Samenleving, Pimp je speelplaats, MOS, …
  3. Ga op bezoek bij soortgelijke projecten in binnen- of buitenland en steel met je ogen.
  4. De directie is een lastige horde. Probeer deze aan je kant te krijgen met een goed idee, visie, plan, taart, …
  5. Schoenmaker blijf bij je leest. Gebruik de expertise van ontwerpers en studiebureaus als je all the way wil gaan.
  6. Zoek partners om de kosten te drukken en zaken zoals beheer in overleg aan te pakken.
  7. Soms sta je met je schoenen in de modder. Weeg de voordelen af tegen de nadelen. Blijf communiceren.
  8. Voor speelplaatsen is half werk, slecht werk. Te vaak wordt een slecht ingerichte speelplaats opgeladen met een beetje groen en een beetje spelimpulsen. Dit blijft niet duren en leidt tot frustratie. Investeren in duurzame materialen en een duurzaam ontwerp levert op termijn meer op dan dat het kost.
  9. Sluit geen compromissen op vlak van veiligheid voor kinderen. Een ongeluk is snel gebeurd. Laat je speelterrein al van bij het ontwerp bekijken door experts op vlak van speelveiligheid.
  10. De overheid moet investeren in het kwalitatief ontharden en vergroenen van speelplaatsen. Scholen kunnen deze hoge kosten niet alleen dragen.
  11. Kinderen zijn de beste ambassadeurs. Zoek een wervende titel voor het project en ga aan de slag met de kinderen. De volwassenen zullen volgen. Een werkgroep van ouders en leerkrachten specifiek voor het project komt zeker van pas. Ze creëren een ongelofelijke dynamiek.
  12. Maak ontmoetingsmomenten lekker en gezellig. Wij voorzagen altijd taart en hapjes en drankjes. Dit zorgde voor een fijne sfeer waardoor mensen bleven terugkeren.
  13. Verwen de mensen die de werken uitvoeren. Ze zijn goud.
  14. Voor ons was een beperkte werkgroep van leerkrachten en directie (3 à 5 personen) de beste manier om van ontwerp tot afwerking te coördineren. Te veel mensen rond de tafel is ook niet goed. Toets natuurlijk regelmatig af met de achterban.
  15. Een natuurrijk speel- en leerlandschap zorgt ook voor een ander soort school. De impact van onze nieuwe speelplaats op hoe we als school werken en lesgeven kent op die manier een totale ommekeer. Integreer dit in het pedagogisch beleid. Dit is ons nieuwe project.
  16. Stel je de ouders voor die een school zoeken voor hun peuter. Ze komen bij jou op school en zien een fantastische, natuurrijke, speelplaats. Moeilijke beslissing?
  17. Een groene speelplaats is nooit klaar.
  18. Toon lef. Wees niet bang om op de grote trom te slaan. Verstuur al eens een persbericht. Nodig ministers uit…
  19. ….

U bent altijd welkom om ons verhaal, ons project te komen bezoeken. Steel met uw ogen, al de rest zit redelijk tot zeer goed vast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s