Praktische oplossingen voor praktische uitdagingen die bij een vergroende speelplaats komen kijken.

Vaak is er argwaan of twijfel ten opzichte van het onderhoud en gebruik van een natuurrijke speelplaats. Beetje gek want ook op onze betonnen speelplaats van weleer werden kinderen ook vuil (en scheurden broeken na valpartijen en waren schaafwonden schering en inslag). Daarom geven we graag de tips mee die we bij ons op school toepassen.

Voor ons is het spelend leren in een groene omgeving prioritair ten opzichte van een vuile broek en stoffige handjes. Als je dit zo in je achterhoofd steekt, volgt al de rest vanzelf. Ook in het onderhoud, beheer en verzorgen van je omgeving steken tal van leerkansen en leerdoelen!

 1. Werk met een wekelijks beurtsysteem waarbij telkens een andere klas instaat voor het opruimen van de speelplaats.
 2. Geef elke klas de verantwoordelijkheid over een bepaalde zone van de speelplaats zodat ze die goed beheren en onderhouden.
 3. Praktische hulpmiddelen zoals een bladblazer (op accu) en duwborstelveger geven de leerlingen coole tools om mee aan de slag te gaan. Schoenborstels aan elke deur en stevige borstels komen ook goed van pas.
 4. Handige, mobiele (en stevige) opbergboxen voor los speelmateriaal komen van pas om in verschillende zones te kunnen spelen. En om gezellige koffiepauzes te houden 🙂
 5. Hou schoenen in de gang of buiten en laat de leerlingen pantoffels dragen in de klas. Dit is een kleine ingreep met een groot resultaat.
 6. Investeer in regenpakjes en -laarsjes voor de jongste kinderen.
 7. Maak eenvoudige speelplaatsafspraken mét de kinderen. Hou het helder en duidelijk. Verwoord die regels positief.
 8. Pols regelmatig bij je collega’s of ze de manier waarop kinderen aan het spelen zijn volgens hem/haar wel ok zijn. De ene collega vindt klimmen in de boom angstaanjagend terwijl ze voor een andere niet hoog genoeg kunnen klimmen. Regelmatig overleg hierover is belangrijk.
 9. Baken plantzones op een slimme manier af zodat de nieuwe planten alle kans krijgen om te groeien.
 10. Last van speelerosie op de speelheuvels? Baken indianenpaadjes af waarlangs de kinderen op, over, door de heuvels kunnen gaan. De rest van de heuvel blijft zo beschermd en de kinderen hebben leukere mogelijkheden tot spelen. Wij legden nog een laagje kalksteen over onze heuvels zodat er een beschermende laag overheen ligt.
 11. Veiligheid is een interessant topic. Een speelplaats is idealiter zo veilig als nodig en niet zo veilig als mogelijk. Een keuring door een erkende instantie is zeker interessant (en vaak zelfs verplicht)! Meer info over veiligheid op speelterreinen kan je vinden via de International School Ground Alliance: https://www.internationalschoolgrounds.org/risk
 12. Zelf ook een goede tip? Geef gerust door!