De droom van Sint-Paulus

De kinderen en leerkrachten van basisschool KBK Sint-Paulus Kortrijk dromen van een nieuwe speelplaats. Zoals in zoveel scholen in Vlaanderen is die nu bijzonder troosteloos ingericht met de typische betontegels als ondergrond voor de spelletjes van de kinderen.

Voor hen bouwt de school binnenkort een gloednieuwe, groene en avontuurlijke speelplaats. Meer nog: de school heeft ook de intentie om de speelplaats in de toekomst open te stellen buiten de schooluren. Samen met het stadsbestuur van Kortrijk zijn we nu aan het bekijken hoe we ook dat kunnen waar maken.

 

De kinderen, leerkrachten en ouders van KBK Sint-Paulus dromen al een tijdje van die nieuwe speelplaats. Maar nu is het is bijna zover! De ontwerpen zijn klaar. De technische studies zijn klaar. De ‘goesting’ bij de kinderen, leerkrachten, ouders en ontwerpers is er. Helpt u deze droom mee realiseren?

Waarom groen en avontuurlijk?

Kinderen voelen zich beter in een natuurlijke speelomgeving. Er wordt minder gepest. Kinderen hebben zoveel meer spelletjes om uit te kiezen in een gevarieerde speelomgeving. We brengen de natuur, de bomen, de dieren naar de school in plaats van de kinderen naar de natuur. Als kind speelde u waarschijnlijk ook liever in bossen, velden en struiken in plaats van op een betonnen vlakte. Want hoe bouw je een kamp op een betonnen speelplaats?

Waarvoor?

Om de participatie met uw gezin nog te verhogen, organiseren we een crowdfunding. De opbrengst ervan wordt integraal gebruikt voor het plaatsen van twee speeltoestellen: het klim- en klauterparcours en de water- en bouwspeelplaats. Het klimparcours is eerder gericht op de kleuters en leidt de kinderen via speelse uitdagingen naar een leuke en geborgen speelzone. Het speelelement wordt gebouwd met robiniahout. Dit is het duurzaamste en stevigste hout dat voor speelelementen wordt gebruikt (zoals bijvoorbeeld in de Gavers). Er is bijzonder veel aandacht voor de veiligheid en de ontwerper werkt met de meest kwalitatieve materialen.

De water- en bouwspeelplaats zal de kinderen prikkelen om met natuurlijke elementen te gaan spelen. Met een speelelement dat uit robiniahout gemaakt is, pompen de kinderen water op in een buizenstelsel waarin ze dammetjes en dergelijke kunnen bouwen. Dit element wordt geplaatst in een speelzone waar klimbomen en speelstruiken zullen groeien en waar de kinderen een kamp kunnen bouwen én met natuurlijke materialen zullen kunnen knutselen en experimenteren.

KBK Sint-Paulus kiest voor een radicale omslag en hoopt scholen te inspireren om hetzelfde te doen. De school kreeg daar trouwens al heel wat felicitaties voor van verschillende instanties, waaronder ook het departement van de minister van Leefmilieu, die ons project als voorbeeld en inspiratiebron wil uitrollen voor de basisscholen in gans Vlaanderen. Het inzetten op meer groen en op een grotere speelbeleving voor de kinderen kadert in een visie op lange termijn. We willen de kinderen laten opgroeien in een aangename en prikkelende buitenomgeving waar ze zich goed kunnen voelen.

Duizenden schoolkinderen spelen dagelijks op een vlak stuk beton. Meer groen zorgt voor een hoger welbevinden, verbetert de luchtkwaliteit en zorgt voor meer opname van hemelwater in de bodem. De school wil zich profileren als een voorbeeld voor andere scholen en wil een toonaangevende rol spelen in het onthardingsverhaal. Als we dit willen veranderen, dan zijn immers rolmodellen nodig. Het speel- en leerverhaal dat we hieraan koppelen zorgt voor een fantastische extra.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s